KULTURPOLITISK VÆLGERMØDE

OPTAKT TIL KOMMUNALVALG 2021

VI MENER DET VIGTIGSTE VÆLGERMØDE ER DET KULTURPOLISTISKE VÆLGERMØDE!!!

 

Under hovedoverskrifterne: ’Kan vi leve uden skønhed?’, ’Kan vi dø uden sang?’ & ’Hvordan prioriteres kulturen i Odense?’ skulle vi diskutere Odenses kulturpolitik. Moderator Mira Erik (kulturaktør i Odense og souschef på Nørregårds Teater) bød velkommen til vores kulturpolitiske vælgermøde forud for kommunalvalget. Panelet bestod af seks politikere : Claus Houden (V), Tim Vermund (A), Anne Styrishave (R), Kristian Guldfeldt (C), Søren Freiesleben (Ø), Niels Erik Søndergård (O)

Til at indlede mødet havde vi væver Tina Ratzer till at fortælle om et borgerinddragende kunstprojekt i et Esbjergensisk boligområde med beboere af multietnisk herkomst som hun havde arbejdet med de sidste 2 år. Se beskrivelse længere nede på siden.

Til mødet var både kunstnere, kulturarbejdere, en 2. HF klasse, aktører fra Gertasminde, unge, gamle og alt midt i mellem. TV2 Fyn samt Odenses lokale kulturprogram ‘Odense ser rødt’ var forbi. Det kom der et indslag om kulturpolitikken Odense ud af. Se det her : Giv kulturen sin egen stemme

VÆVER TINA RATZERS OPLÆG - AFTENENS FORLØB

 

Væver Tina Ratzer indledte vores kulturpolitiske vælgermøde med en fortælling om et borgerinddragende kunstprojekt i et esbjergensisk boligområde med beboere af multietnisk herkomst som hun havde arbejdet med de sidste 2 år. Projektet var bestilt og betalt af Statens Kunstfond.

Ratzer arbejdede med mennesker som ikke er vant til at arbejde med kunst, eller se kunst som en levevej. Det blev beskrevet hvordan hun formåede at skabe en kontakt til mange forskellige borgere i området. Ratzer præsenterede hvordan hun gik i marken med beboerne, plukkede farver i området, tog det hjem og arbejdede med farver og former fra området. I de to år lærte Ratzer områdets beboere at kende. Boligområdet er kendt som hård ghetto, men Tina mødte kun blød ghetto. Hun fik indblik i hvor stolte de er af deres område og hvor mange resurser beboerne har. De var med til vælgermøder og Ratzer bemærkede at især pigerne var meget interesseret i politik.

I hele processen har Ratzer holdt møder med Statens Kunstfond om hvordan projektet forløb. Samt med kommunen i Esbjerg om hvordan byens politikere ser byens DNA. Der var ingen forventning fra Statens Kunstfond om et færdigt projekt, men hvis det endte i et værk, ønskede Ratzer at alle stemmer blev hørt, også politikernes. Det blev et projekt for borgerne, og for kunstens egen skyld. Lykkeligvis var processen var så frugtbar, at det endte ud i et lysværk. Placeringen af lysværket var bestemt af beboerne og blev anbragt der hvor der er mest mørke og bandekriminalitet. Som et nyt vartegn, der måske kan være en ny fortælling om boligområdet.

Et af RUMMETs formål er at være med til at danne og inspirere de unge i forhold til kunst og kultur. Derfor havde vi inviteret en 2. HF klasse til at deltage i vælgermødet. Deres lærere havde på forhånd lavet opgaver med eleverne de havde løst i grupper i forhold til det der skulle diskuteres på mødet. De var meget aktive i at stille interessante spørgsmål og var også konstruktivt kritiske.